Har du svært ved at sove? Prøv disse 5 tips til en bedre nats søvn

Søvnproblemer er noget mange danskere kender til, hvad enten det kun er en gang i mellem at man har problemer med at sove, eller det er ofte. Det at få en dårlig nats søvn er i sig selv meget træls, men hvis det sker ofte kan gå ind og have negative effekter på din livskvalitet. Dårlig søvn nedsætter koncentration, produktivitet, og humør. Hvilket gør at hverdagslivet også er får negative sideeffekter grundet dårlig søvn. Det er derfor vigtigt at få en god nattesøvn for at undgå dette.

Hvis du døjer med søvnproblemer, så er der ingen grund til bekymring, her får du fem gode tips til hvordan du får en bedre nattesøvn, og derved får en bedre livskvalitet.

1. Snorkeskinne

Der kan være mange forskellige grunde til hvorfor du får en dårlig søvn. Dette kan for eksempel være snorken. Dette har for mange vist sig at have en negativ effekt på ens egen søvn, men også for andre som måske sover i nærheden af en der snorker.

Hvis du snorker og du har oplevet at din søvn ikke er god, og du vågner op træt. Så kan det være du bør anskaffe dig en snorkeskinne. En snorkeskinne er med til at mindske snorken, eller fjerne den helt, alt efter hvor slemt snorke problemet er.

Men hvordan fungerer en snorkeskinne? Hvordan hjælper den imod snorken? Snorken opstår grundet at der ikke er meget plads i svælget, grundet at man slapper af, og tunger vibrer mod ganen. Denne trange plads er grunden til snorken. En snorkeskinne formes efter ens tænder, og sørger for at underkæben bliver skubbet frem. Dette er med til at stoppe snorken, da skinnen går ind og giver mere plads i svælget. Dette betyder at du kan få en bedre nattesøvn.

2. Kugledyne

Måske har du problemer med at falde i søvn, eller sove hele natten igennem, men det virker ikke til at der er en tydelig grund til dette, som for eksempel snorken. Hvis du ikke ved hvad grunden til dine søvnproblemer er, så kan det være svært at finde en løsning. Dog er det ikke umuligt. Det kan vise sig at en kugledyne er det helt rigtige valg til dig.

Hvad er det der gør at en kugledyne kan hjælp? Hvad gør kugledynen? En kugledyne går ind og får din hjerne til at udskille melatonin og serotonin. Dette betyder at din krop udskiller søvnhormonet, som er med til at gøre dig mere søvnig, men kroppen går også ind og udskiller neurotransmitteren serotonin. Serotonin gør mange forskellige ting, men den er med til at regulere søvn.

Dette betyder at kugledynen får kroppen gøre dig mere søvnig, og grundet vægten på denne dyne, skaber det også en fornemmelse af tryghed. Hvilket er med til at det bliver nemmere for dig at falde i søvn, og sove natten i gennem.

3. Neutrale temperaturer

Derudover er det også meget vigtigt at temperaturen i rummet, hvor du sover er korrekt. Temperaturen har meget at skulle have sagt på hvordan du sover. Hvis der er for varmt i rummet, vil du opleve at det er svært at falde i søvn, og sove hele natten i gennem, grundet at kroppen bruger meget energi og fokus på at køle sig selv ned. Hvilket gør det svært for dig at falde i søvn.

Dog er temperaturen i rummet for lavt vil din krop blive nedkølet, og vil bruge meget energi på at prøve at varme den op. Hvilket igen gør det svært at falde i søvn. Derudover har du også nemmere ved at blive syg, hvis rummet er for koldt. Den optimale temperatur på rummet hvor du sover i ligger mellem 15 og 22 grader, dette er den perfekte temperatur for kroppen, og gør det nemmere for kroppen at falde til ro. Hvorpå det er nemmere for dig at sove.

4. Ingen alkohol

Alkohol går også ind og påvirker din søvn, og det er ikke på en positiv måde, tvært i mod. Det er rigtigt nok, at et glas af alkohol gør det nemmere at falde i søvn, men så snart effekten af alkoholen er væk, vil du have problemer med at sove, og du vil nemmere vågne op. Dette er grundet at kroppens indre ur og rytme bliver forstyrret, hvilket gør at kroppen ikke har stabilitet, og ikke kan falde til ro.

Derfor bør du undgå at indtage alkohol inden du går i seng, især hvis du i forvejen døjer med søvnproblemer, da alkoholen kan gå ind og gøre disse problemer værre. Dette betyder dog ikke at du ikke må drikke alkohol, du skal bare vente med at gå i seng, til kroppen har forbrændt alkoholen, og derfor ikke længere bliver påvirket af den.

5. Ingen skærm

Lidt ligesom alkohol, så har brug af skærme også en negativ effekt på hvordan du sover, dog på en anden måde. Når du skal falde i søvn skal kroppen helst være rolig, og tankerne stille. Skærme går ind og forstyrre dette.

Når du bruger skærme bruger kroppen energi på at forstå hvad der sker, de konstante billed- og lydændringer er med til at holde gang i kroppen. Dette gør at kroppen ikke har muligheden for at finde til ro, og derfor kan du heller ikke finde ro, når du endelig går i seng. For at give kroppen muligheden for at slappe af, bør du stoppe med at bruge skærme mindst 30 minutter inden du går i seng, og dette gælder alle skærme.

Menu
Top