Vil du udnytte tiden under madlavningen? Med lydbøger kan du læse mens du laver mad

Der er mange tidspunkter på dagen, hvor man kan føler, at det man laver er noget, der helst bare skal overståes. Altså praktiske ting, som ofte inkluderer rengøring, opvask - og for nogle også madlavning. 

Lige præcis madlavning fylder meget for de fleste i hverdagen. Der er nogen, som bare elsker at lave mad, og som nærmest finder det terapeutisk, men så er der nogen, der måske også kan stresse lidt mere over aftensmaden, fordi det gerne skal gå lidt hurtigt, så man også har tid til de praktiske ting. Men hvad nu, hvis du får at vide, at du faktisk sagtens kan "læse" en bog, mens du står i køkkenet og laver mad? Det skal det handle lidt mere om herunder. 

Multitasking når det er bedst

Det, som der henvises til i det forrige, er selvfølgelig de populære lydbøger, som netop giver mulighed for, at man kan "læse" en bog uden rent faktisk at læse den. Man sidder ikke fysisk med en bog, som man skal koncentrere sig om at læse. Man får derimod læst bogen højt, hvilket netop giver muligheden for at lave andre ting, samtidig med at man læser sin lydbog. Det er altså multitasking, når det er allerbedst. 

Derfor er lydbogen altså også et fænomen, som netop kan tages i brug, når man står i køkkenet og laver mad. Det er nemlig en proces, hvor man selvfølgelig skal koncentrere sig om at snitte, hakke og stege, men hvor der typisk vil plads til en ekstra lille aktivitet, hvis man altså kan finde ud af at multitaske.

Så man kan faktisk muligvis komme til at opleve, at madlavningen kommer til at føles lidt mere afslappende med en lydbog i ørene, fordi man netop får gjort to ting på en gang, i stedet for at man først skal lave mad og derefter sætte sig over i sofaen og læse i en bog.

Et godt alternativ til musik og podcasts

Der er måske mange, der allerede har prøvet sig med at høre podcast eller musik, mens man laver mad - og her har lydbøger altså lidt den samme funktion. Det handler nok egentlig bare om, hvad man er mest til. Det man dog kan sige, som også blev nævnt lidt tidligere, er, at hvis det er læse eller lytte til bøger fylder meget i ens hverdag og er noget, som man gerne vil prioritere, så er det jo oplagt at gøre det så ofte, som man kan, da det vil give mere glæde i hverdagen.

Så hvis det er lydbøger, der er den største prioritet, så er det selvfølgelig også lydbøger, man skal høre, når man står og laver mad. 

Hvis man endnu ikke har fundet den rigtige udbyder af gode og spændende lydbøger, så kan man eventuelt starte med at prøve det af med gratis lydbøger, så man også kan få et lidt bredere kendskab til de forskellige lydbøger. Og når man så har været igennem de fleste muligheder for gratis lydbøger, så er man måske mere kyndig til at tage beslutningen om, hvilken udbyder man vil fortsætte med at høre lydbøger hos.

Gør det til en bedre oplevelse at lave mad

Det er desuden værd at nævne, at det er meget forskelligt, hvilke forhold folk har til at lave mad. Der er nemlig nogen, der bare elsker at stå i køkkenet og lave mad, og hvor der derfor ikke en gang er brug for alt muligt ekstra underholdning. Og så er der naturligvis også mange, som ikke føler sig så godt tilpas i køkkenet, og som måske endda ser det at lave mad som en sur pligt, der skal klares - lidt ligesom at gøre rent og vaske tøj.

Hvis man er typen, der primært befinder sig i det sidstnævnte eksempel, altså at det ikke nødvendigvis er det mest spændende i verden at lave mad, så kan det at lytte til lydbøger netop gøre det til en bedre oplevelse at lave mad. I stedet for at man render rundt i køkkenet og stresser over alt det, som man skal nå, så kan lydbogen måske være med til at gøre, at man falder lidt mere ned på jorden, og man måske endda kan komme til at nyde at lave mad.

Lydbogen kan måske tilføje den ekstra lille ting, der gør, at madlavning ikke længere er en pligt eller en praktisk opgave, men at det derimod er et tidspunkt på dagen, hvor man kan stå og slappe af og samle sine tanker.

Den perfekte lydbog til situationen

Noget, som dog også kunne være relevant at tænke lidt over, inden man bare sætter en lydbog på, er, om der måske er nogle bestemte typer lydbøger, som egner sig bedre til madlavning end andre. 

Man kunne muligvis argumentere for, at en lidt nemmere lydbog vil egne sig ret godt til madlavningen. Altså en bog med en simpel handling, og hvor det er nemt at følge med. Når man laver mad, sker der nemlig en del ting på en gang, og måske har man endda også nogle børn, som kan finde på at stille nogle spørgsmål eller lignende undervejs, og så er det altså lidt ærgerligt at være i gang med en meget kompliceret fortælling, fordi man netop hele tiden skal spole tilbage for at være sikker på, at man har det hele med. 

Så den slags fortællinger, der kræver mere som lytter, kan man med fordel vente med at høre til man eksempelvis sidder alene i bilen, er ude på en lang gåtur eller blot ligger i sofaen og slapper af. Man får i hvert fald meget mere ud af det, som man lytter til, hvis man også vælger en lydbog, som passer til den situation, som som man står i.

Menu
Top